Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μετά το Σεισμό....


Από την Παρασκευή το  πρωί,έπειτα από  την δημοσιοποίηση των πρώτων εικόνων του σεισμού στην Ιαπωνία, με έχει κυριεύσει εκείνο το ανατριχιαστικό συναισθηματικό μείγμα ενοχής και ανακούφισης για όλα αυτά τα ανατριχιαστικά γεγονότα που όμως συμβαίνουν αρκετά  μακριά μου ώστε να μην διαταράσσεται η ρουτίνα της δικής μου ζωής. 

Αμέσως, μου ήρθε στο μυαλό  το εξαιρετικό βιβλίο που έγραψε ο Χαρούκι Μουρακάμι με τίτλο 
‘’ Μετά το Σεισμό’’ όταν μετά το σεισμό στο Τόκυο το 1995, έγραψε μια σειρά ιστοριών που ακροβατούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό και αφορούν τη βίαιη συνειδητοποίηση των Ιαπώνων για την φθαρτότητα της ύπαρξης τους. 

 Όλες αυτές οι φυσικές καταστροφές που δεν  επιβεβαιώνουν το απλουστευτικό ρητό που λέει ότι 
''η φύση εκδικείται'',  με θλίβουν  αλλά δεν με αγγίζουν παρά μόνο επιφανειακά μιας και όπως λέει ο Κωστής  Παπαγιώργης στο βιβλίο του  ''Ζώντες και τεθνεώντες '' , η ζωή παρατείνει τον εαυτό της πάση θυσία, από πανάρχαιο ένστικτο για αυτό και οι συμφορές ακόμα και οι πιο ανήκουστες – σπάνια εξουθενώνουν τους ζωντανούς ‘’

Όσο περνά ο καιρός και για όσους δεν εμπλέκονται συναισθηματικά με τους νεκρούς η ακόμα και τους επιζώντες , η τραγωδία θα απλοποιείται σε νούμερα και στατιστικά στοιχεία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε χιλιάδες , το κόστος αποκατάστασης των ζημιών σε δισεκατομμύρια δολάρια, ο πέμπτος μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία. Μια ακόμα αριθμητική καταγραφή της ιστορίας.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό πως μια φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους στην εποχή των social media αποκτά διαφορετικές διαστάσεις. Τα αντανακλαστικά των social media υπήρξαν ταχύτατα, καθώς δημιουργήθηκαν κοινότητες αναζήτησης και επικοινωνίας, το αεροδρόμιο του Τόκιο ξεκλείδωσε το wi-fi προκειμένου να έχουν όλοι οι επιβάτες πρόσβαση στο Internet,  κάποιοι ανανέωσαν τo facebook status για να ενημερώσουν πως είναι καλά και υγιείς.

Ταυτόχρονα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα (βλ. CNN, BBC ) προσέφεραν στο φιλοθεάμον κοινό μια  υπερπαραγωγή , σαν ταινία καταστροφής σε υψηλή ευκρίνεια. Live streaming καθώς το τσουνάμι χτυπά ταυτόχρονα την Ιαπωνία και την Χαβάη, ζωντανή έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο, ορμητικά κύματα που καταπίνουν γέφυρες και οικισμούς. Εθισμένοι εδώ και χρόνια στις ταινίες καταστροφής 
( Αρμαγεδδών, Ολική Σύγκρουση, 2012), γνήσιοι απόγονοι της ψηφιακής εποχής  καταναλώνουμε εικόνες αποκάλυψης  ανταλλάζοντας links στο twitter και ποστάροντας βίντεο στο Facebook μέσω YouTube, σχολιάζοντας και διακωμωδώντας εκείνους που πριν από 25 χρόνια έτρεχαν στα σουπερμάρκετ να αγοράσουν γάλατα και μακαρόνια, προσφέροντας ανέξοδη συμμετοχή  και διασκέδαση στο δράμα που εξελίσσεται.

Show must go on………….

By Razzmatazz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου